IRT 3000

Sadržaj

Istraživači s FESB-a izradili mozgometar

17.11.2023

Na Fakultetu elektrotehnike, strojarstva i brodogradnje Sveučilišta u Splitu (FESB) još je prije pet godina pokrenut Laboratorij za internet stvari. Radilo se o projektu 'Internet of Things: Research and Applications' koji je financiran sredstvima Hrvatske zaklada za znanost u ukupnoj vrijednosti 282 105,10 eura, piše portal Energetika-net.com.

3. FESB foto Pixabay
Foto: Pixabay

U proteklih pet godina tim koji čine četvero mladih znanstvenika provedena su brojna istraživanja mogućnosti primjene interneta stvari (IoT).

Tijekom rada na projektu izrađeno je devet različitih prototipova osjetnika s pratećim softverom i provedena su iscrpna ispitivanja popraćena s više od 2000 stranica teksta. U najzanimljivije rezultate svakako se ubrajaju oni koji pokazuju koliko su djelatnici koncentrirani na poslu, što je određivano pomoću spomenutih osjetnika, odnosno tzv. mozgometra. Na osnovi provedenih istraživanja napisani su i mnogi znanstveni radovi, a također je evaluirana kvaliteta komunikacijskih tehnika za slanje podataka na srednje i veće udaljenosti, izrađeni su alternativni osjetnici koji su jednostavniji, energetski učinkovitiji i jeftiniji. Područja koji su obrađivana u istraživanju, između ostaloga, bila su identifikacija radijskom frekvencijom, pametna rješenja za parkiranje, pametno navodnjavanje, toplinska ugodnost u prostorijama i nova sučelja za interakciju s korisnicima, prenosi Energetika-net.com.


Izvor: Energetika-net.com

ar©tur 2021