IRT 3000

Sadržaj

Rasco predstavio prvo hrvatsko komercijalno vozilo na vodik

31.05.2024

Rasco, jedna od najinovativnijih europskih tvrtki u industriji komunalnih vozila, predstavila je veliku cestovnu čistilicu Lynx H2 5000 s pogonom na vodik, a svjetska premijera najnovijeg vozila održana je na minhenskom IFAT-u, najvećem europskom sajmu komunalnih vozila, prenosi Energetika-net.com.

3. Rasco foto web Rasco - nova
Foto:  web Rasco

S obzirom na to da Hrvatska trenutno nema niti jednu industrijsku niti javnu punionicu za vozila na vodik, stilica Lynx H2 5000 je namijenjena stranim tržištima na kojima ova obiteljska tvrtka ostvaruje 90 posto svojih prihoda. Kako piše i portal Lidermedia.hr, predsjednik uprave Ivan Franičević istaknuo je kako Lynx H2 5000 otvara novo poglavlje održavanja urbanih sredina predstavljajući niz inovativnih prednosti, od udobne i pregledne kabine te visoke efikasnosti do atraktivnog dizajna i radne autonomije. Čistilica k tome, naglasio je Franičević, može nositi preko 10 kilograma vodika pod pritiskom od čak 700 bara, što je napredna tehnologija kakva je rijetkost i u automobilskoj industriji.  Lynx H2 5000 pokreću isti elektromotori kakvi se mogu naći u električnim automobilima, ali energija potrebna za pogon vozila ne dolazi iz baterije, već iz gorivih vodikovih ćelija. Prilikom pretvaranja vodika u električnu energiju, jedini nusproizvod je voda, a čistilica s jednim punjenjem može raditi do osam sati.

Ovo vozilo u odnosu na prethodnu dizelsku i električnu dvokubičnu verziju, ima zapreminu od pet kubičnih metara te širinu čišćenja do 3,5 metara što ga čini moćnim alatom koji odjednom može pokriti velike površine. Riječ je o izrazito složenom proizvodu koji je u potpunosti razvijen u Rascovu pogonu gdje tvrtka zapošljava više od 400 ljudi i jedan je od generatora razvoja sjeverozapadne Hrvatske, prenosi portal Energetika-net.com.


Izvor: Energetika-net.com

ar©tur 2021