IRT 3000

Sadržaj

AZU i Crosco potpisali ugovore za geotermalne bušotine na četiri lokacije

03.06.2024

Agencija za ugljikovodike (AZU) i servisna kompanija Crosco potpisali su ugovore za projektiranje, nabavu materijala i izradu istražnih geotermalnih bušotina po principu ključ u ruke za lokacije u Velikoj Gorici, Zaprešiću, Osijeku i Vinkovcima, a ukupna vrijednost ugovora iznosi 39,7 milijuna eura, prenosi Tportal.hr.

1. AZU i CROSCO foto Unsplash
Foto: Unsplash

Kako su priopćili iz AZU-a, Crosco će za Agenciju izraditi geotermalne bušotine na spomenutim lokacijama, a cilj projekta je potvrditi geotermalni potencijal koji se može iskoristiti u toplinarstvu spomenutih gradova.

Marijan Krpan, predsjednik Uprave AZU-a, istaknuo je tim povodom da je Crosco renomirana domaća kompanija s velikim iskustvom u bušenju, kako na kopnu tako i na moru, što jamči profesionalnu i sigurnu izradu istražnih geotermalnih bušotina. „U Agenciji smo osobito zadovoljni što imamo takvog partnera pri izvršavanju ovog izuzetno važnog i zahtjevnog projekta koji ima ključnu ulogu u ostvarivanju primarnog cilja, a to je zelena tranzicija Republike Hrvatske, posebice u sektoru toplinarstva", istaknuo je Krpan prilikom potpisivanja ugovora.

Direktor  Crosca Ferenc Tarr naglasio je da su osim u izradi naftnih i plinskih bušotina aktivni i u pružanju usluga na rastućem tržištu geotermalne energije. „Naša prednost je bogato iskustvo u provedbi raznih vrsta bušačkih aktivnosti u Hrvatskoj i u inozemstvu. U svakom aspektu našeg rada, od bušenja do upravljanja projektima, vodimo se načelima održivosti i zaštite okoliša", naglasio je Tarr.

Podršku Croscu oko izdavanja dozvola, projektiranja, tehničke podrške i savjetovanja te pripreme lokacija i transporta opreme pružiti će stručnjaci iz Ine te STSI - Integriranih tehničkih servisa, člana Ina Grupe. Financijska sredstva za ispitivanje i potvrđivanje geotermalnog potencijala AZU-u odobrena su u sklopu Nacionalnog  plana oporavka i otpornosti, kroz mjeru C1.2. R1-I2 'Poticanje energetske učinkovitosti, toplinarstva i obnovljivih izvora energije za dekarbonizaciju energetskog sektora'.

Tijekom 2023. obavljena su geofizička snimanja 2D seizmike i magnetotelurike na šest lokacija, a nakon analize rezultata istraživanja se nastavljaju na četiri lokacije obuhvaćene potpisanim ugovorima. Izradom i testiranjem bušotina Crosco će utvrditi potencijal iskorištavanja geotermalne vode i parametre nužne za privođenje bušotina proizvodnji, prvenstveno za toplinarstvo. Početak pripremnih radnji za izvođenje operacija očekuje se do kraja 2024. godine, dok je početak bušenja prve bušotine planiran do proljeća sljedeće godine, prenosi Tportal.hr.


Izvor: Tportal.hr

ar©tur 2021