IRT 3000

Sadržaj

Najjači domaći građevinar ostvario povijesni najveći poslovni rezultat u 2023. godini

10.06.2024

Građevinski tržišni lider, zagrebački Kamgrad, ostvario je povijesno najveći prihod u 2023. godini, a osjetan rast prometa zabilježili i svi njegovi konkurenti, piše Tportal.hr.

1. Najveći građevinar, foto Pixabay
Foto: Pixabay

Kamgrad, tvrtka u vlasništvu Dragutina Kamenskog, prošlu je godinu završio s 264,65 milijuna eura prihoda, što je rast od 35,94 posto u odnosu na godinu prije, a snažno je porasla i dobit - na 22,53 milijuna eura. Kamgrad je lani izveo podjednako poslova za privatne i javne naručitelje, a svi projekti odrađeni su u Hrvatskoj. Prije nekoliko godina radili su i značajne poslove u Njemačkoj, ali sada razmatraju zatvaranje njemačke firme kćeri jer već dulje vrijeme miruje. Isto tako, piše Tportal.hr, više nemaju operacija ni u Švedskoj, u kojoj su prije dvije godine izgradili stambeni kompleks u Göteborgu.

Kamgrada s poslovnim rezultatima slijedi austrijski Strabag. Prošlu godinu, prema podacima Fine, Strabag je imao 217 milijuna eura prihoda (rast od 17,73) i zaradu od 13,6 milijuna eura. U Hrvatskoj je najpoznatiji po velikim infrastrukturnim projektima (autocesta Zagreb-Macelj, dionice autoceste Split-Ploče, pročistač otpadnih voda u Zagrebu). Nedavno su potpisali ugovori za nove velike poslove pa će tako Strabag biti glavi izvođač radova na dijelu splitske obilaznice, vrijedne 32,72 milijuna eura bez PDV-a, a gradit će i pročišćivač u Divuljama, vrijedan više od 24 milijuna eura. Na trećem mjestu je križevački Radnik. Lani je imao 165,75 milijuna eura prihoda (rast od 33,72 posto) i 10,28 milijuna eura dobiti. Trenutno najveći domaći projekti na kojima tvrtka radi su aglomeracije, trgovački centri, bolnice, hoteli, poslovne zgrade, škole, sportske dvorane i dr.  Među njima se ističe izgradnja logističko-distribucijskog centra za Podravku, vrijednog 48 milijuna eura, što je jedna od najvećih kapitalnih investicija u povijesti prehrambenog diva iz Koprivnice. Na četvrtom mjestu je Dalekovod. Lani je imao 124,56 milijuna eura prihoda (rast od 21,90 posto) i gubitak od 4,66 milijuna eura, što je posljedica financijskog i operativnog restrukturiranja tvrtke. Dalekovod je najveća firma unutar Dalekovod grupe, koju čini 16 povezanih tvrtki, a glavnina prihoda dolazi od izgradnje dalekovoda u inozemstvu (uglavnom na tržištu Skandinavije) i domaćih projekata izgradnje željezničke infrastrukture. Zagrebački GIP Pionir sa 114,67 milijuna eura prometa (rast od 12,83 posto) drži petu poziciju te se ubraja među vodeće građevinske tvrtke na području stanogradnje u Zagrebu. GIP Pionir sve je aktivniji i u drugim sektorima. Dio operative angažiran je na rekonstrukciji dijela Sarajevske ceste u Zagrebu, koja će postati avenija, a ujedno novi južni ulaz u metropolu, piše Tportal.hr.


Izvor: Tportal.hr

ar©tur 2021