IRT 3000

Sadržaj

Uručene Tesline nagrade za stvaralaštvo mladih i doprinos ciljevima Fondacije „Nikola Tesla“

18.01.2023

Dobitnicima „Tesline nagrade za stvaralaštvo mladih “ Jelici Pešić i Vladimiru Zdravkoviću, studentima Mašinskog fakulteta u Beogradu, svečano su uručene diplome i plakete s likom našeg velikog naučnika, kao priznanje za najbolje studentske akademske radove u oblasti energetike u školskoj 2020/21. godini. Ova prestižna nagrada, koju tradicionalno dodeljuju Fondacija „Nikola Tesla“ i PU „Elektromašinogradnja“ iz Beograda, uručena je i studentima Elektrotehničkog fakulteta Lazaru Stojanoviću, Filipu Bakiću i Petru Ćiriću.

slika 2Foto: Mašinski fakultet u Beogradu

Na prigodnoj svečanosti na Mašinskom fakultetu u Beogradu uručene su i Tesline nagrade za doprinos ostvarenju ciljeva Fondacije „Nikola Tesla“ za period 2006-2022 godine. Ovo značajno priznanje dobili su prof. dr Milan Petrović sa Katedre za termoenergetiku Mašinskog fakulteta i prof. dr Nikola Rajković, predsednik Saveza energetičara Srbije, koji su, kako je istaknuto, svojim ličnim doprinosima neprocenjivo pomogli  razvoju mladih stručnjaka u oblasti energetike i elektromašinogradnje.

Pozdravljajući prisutne, predsednik Fondacije „Nikola Tesla“ Milun Babić je ukazao na važnost negovanja naučnog podmlatka u Srbiji. „Svi mladi imaju jaka snažna krila. Samo ih treba navesti i naučiti gde su topli vrtlozi i i uz mali podstrek im pomoći da ta krila što više rašire i poput albatrosa se uzdignu do velikih visina“, istakao je prof. Babić.

Govoreći o značaju „Tesline nagrade“ osvrnuo se i na veliki naučni doprinos Nikole Tesle čiji su pronalasci doprineli tehnološkom progresu čovečanstva. „Da nije bilo Nikole Tesle naše okruženje bi danas bilo mračnije i nedostupnije. Da nije svojim životom, radom i stvaralačkim podvizima ispovedao veru u razum i svarao naučna i pronalazačka čuda, ne bi naša planeta noću svetlela, ne bi tehnološkog i proizvodnog progresa“, poručio je prof. Babić.

U ime domaćina, skupu se obratio i dekan Mašinskog fakulteta, prof. dr Vladimir Popović, koji je izrazio zadovoljstvo što je svečanost uručenja ovih prestižnih nagrada organzovana baš na Mašinskom fakultetu, koji dugi niz godina uspešno sarađuje s Poslovnim udruženjem „Elektromašinogradnja“. na različitim projektima.

Konkurs za izbor najboljih studentskih akademskih radova (projekti, master i završni radovi) realizovan je u skladu sa Sporazumom o organizovanju i finansiranju Teslinih dana energetike koji su potpisali PU Elektromašinogradnja, Fondacija Nikola Tesla, Elektrotehnički fakultet u Beogradu, Fakultet inženjerskih nauka u Kragujevcu i Mašinski fakultet u Beogradu.

Svečanom uručenju nagrada i prezentaciji nagrađenih radova, prisustvovao je i prodekan za nastavu Mašinskog fakulteta, prof. dr Marko Miloš, kao i predstavnici fakulteta koji učestvuju u organizovanju i finansiranju ove manifestacije,  predstavnici Fondacije „Nikola Tesla“, studenti i drugi gosti.

Izvor: Mašinski fakultet u Beogradu ( www.mas.bg.ac.rs )

ar©tur 2021