IRT 3000

Sadržaj

PKS i RAS u 2023. godini vode srpske firme na čak 19 svetskih sajmova

25.01.2023

Tek je početak 2023, a godišnji kalendar sajmova Privredne komore Srbije (PKS) i Razvojne agencije Srbije (RAS) već je popunjen. Uz podršku PKS i RAS više stotina domaćih kompanija biće u prilici da se ove godine predstavi na čak 19 najprestižnijih svetskih sajamskih smotri. U ponudi su i tri nova sajma - vina, hrane i gejming industrije – u aprilu Vinitaly u Veroni, u junu Foodex Saudi u Rijadu i Gamescom u Kelnu, koji će se održati krajem avgusta.

slika 2Foto: Image by aymane jdidi from Pixabay

Već za februar naše firme prehrambenog sektora spremaju izvoznu ponudu za četiri sajma: Prodexpo u Moskvi, Fruit Logistica u Berlinu, Biofach u Nirnbergu i Gulfood u Duabiju. U martu je Nemačka domaćin Sajma vina i alkoholnih pića Prowein, Dizeldorf i Embedded World, Nirnberg, sajma integrisane elektronike, dok će u aprilu osim na Vinitaly, kompanije iz Srbije izlagati i na Hannover Messe, sajmu industrijske tehnologije. U maju su Međunarodni sajam privrede u Mostaru i robnih marki PLMA u Amsterdamu.

Jesen, odnosno, oktobar je rezervisan za Fruit Attraction koji će biti u Madridu, zatim sajam tekstilne, zaštitne opreme A+A u Dizedolfu i prehrambene inustrije ANUGA u Kelnu. U novembru će srpska privreda biti na Opštem sajmu China International Import Expo- CIIE u Šangaju, na Sajmu robnih marki u Čikagu US Private Label Show, i Agritechnica Hanover, koji je posvećen poljoprivrednoj mehanizaciji. Sajamsku godinu naše kompanije završavaju učešćem na Međunarodnom privrednom sajmu u Tirani, koji se održava početkom decembra.

Jovanka Ćalina, rukovodilac Centra za sajmove u PKS, ističe da je najviše interesovanja za sajmove iz prehrambene industrije i da na tim manifestacijama imamo najveći broj izlagača. „Iako su u ponudi mnoge onlajn platforme koje povezuju kompanije i omogućavaju promociju proizvoda, izvozno orjentisane kompanije su više nego ikada zainteresovane za direktno učešće na sajmovima i za priliku da dođu do novih tržišta, kupaca i poslovnih partnera. Kako objašnjavaju, teško je samo kroz ”onlajn” kanale doći do novih poslova“, dodaje predstavnica PKS.

Podseća da je u 2022. godini PKS u saradnji sa RAS-om realizovala učešće srpske privrede na 13 međunarodnih sajmova i jednu poslovnu misiju -„Novo izvozno tržište Jordana“ – u okviru koje je održano preko 60 B2B sastanaka sa privrednicima Jordana. Na ovim sajmovima učestvovale su ukupno 224 srpske kompanije, a imale su skoro 6000 sastanaka. Potpisano je 48 ugovora, a očekivana vrednost izvoznih poslova je skoro 60 miliona evra, rekla je Ćalina.

Napominje, da su prošle godine prvi put PKS i RAS organizovale učešće kompanija na jednom od vodećih međunarodnih sajmova proizvođača voća i povrća na svetu „FRUIT ATTRACTION“ , koji je održan u Madridu u oktobru i na   Međunarodnom sajmu robnih marki „PLMA Chicago". Iako su prvi put učestvovali, u Madridu i Čikagu naši privrednici su imali veoma kvalitetne razgovore i sastanke, naši paviljoni su bili veoma posećeni, što jasno pokazuje da su proizvodi iz Srbije, posebno kvalitetna hrana, voće i povrće veoma traženi u svetu, zaključuje Ćalina i dodaje da je u vrhu prioriteta PKS podrška internacionalizaciji poslovanja privrede. 

Izvor: www.pks.rs

ar©tur 2021