IRT 3000

Sadržaj

Predstavljanje srpske privrede američkoj delegaciji iz Ohaja

14.09.2018

Na sastanku sa predstavnicima delegacije iz Ohaja u poseti Srbiji u PKS prikazane mogućnosti izvoznih potencijala domaće privrede, kao i investicionih uslova. Američka strana je izrazila spremnost za saradnju sa srpskim privrednicima u oblastima IT, poljoprivredno-prehrambene industrije, tekstilne, oblasti medicinske opreme, kao i automobilske industrije.

180909 slika 4Jelena Jovanović, direktorka Sektora za međunarodne ekonomske odnose PKS predstavljajući potencijal izvoznih kapaciteta Srbije, istakla je da su "nove šanse za razvoj privredne saradnje prepoznate, pre svega, u energetici, gde imamo vetrofarme, solarne farme, istraživanje uljnih škriljaca, eksploataciju i transport prirodnog gasa, zatim finansijskom sektoru, u oblasti investicionih fondova i bankarstva, proizvodnji nameštaja i opreme za kuću. Takođe, poljoprivredno-prehrambeni sektor, metalska industrija, kao i IT industrija, svakako su nezaobilazni u perspektivama ekonomske saradnje".

Tema sastanka bila je usmerena na mogućnosti za plasiranje proizvoda srpskih proizvođača na tržište savezne države Ohajo i SAD, pronalaženje strateških partnera iz Amerike i podsticanje kompanija iz savezne drzave Ohajo da investiraju u privredi Srbije.

U sastavu američke delegacije bili su Simona Vaclavikova, politička savetnica komandanta Nacionalne Garde Ohaja general-majora Bartmana, Džordžin Vilo, gradonačelnica grada Južnog Euklida koji će se prilikom posete Srbiji pobratimiti sa Kraljevom, kapetan Metju Ek iz Nacionalne garde Ohaja, i Suzana Plat, predstavnica ambasade SAD u Beogradu.

U 2017. godini ukupna spoljnotrgovinska robna razmena sa SAD iznosila je 560 miliona dolara, a vrednost izvoza robe u SAD iznosio je 257,9 miliona dolara, što predstavlja 1,5 odsto ukupnog izvoza Srbije. Uočeno je povećanje izvoza u odnosu na 2016. godinu za 5 procenata. U prvih šest meseci 2018. godine ukupna spoljnotrgovinska saradnja Srbije i SAD je iznosila 345,7 miliona dolara, što je za 31 odsto više u odnosu na isti period prethodne godine.

www.pks.rs

ar©tur 2021