IRT 3000

Sadržaj

Kako regionalni startup-ovi koriste tehnologiju za jačanje lokalne ekonomije

27.02.2023

Danas u svetu postoji 150 miliona startup-ova, a svake godine otvori se više od 50 miliona novih. Startup-ovi u srednjoj i istočnoj Evropi sve više privlače pažnju investitora širom sveta. Predviđanja pokazuju da se vrednost startup-ova u poslednjih 10 godina povećala 19 puta, a u regiji je „rođeno“ 19 jednoroga (unicorn-a).

slika 1Foto: Image by StartupStockPhotos from Pixabay

„Startup-ovi pokreću inovacije i napredak u svakom segmentu privrede rešavanjem izazova ili osmišljavanjem novih načina rada. Oni pokreću digitalnu transformaciju tradicionalnih industrija i igrača na tržištu i time stvaraju neprekidan ciklus razvoja talenata i, posledično, više prilika za zapošljavanje. – komentarisao je Alfredo Giannattasio, regionalni direktor marketinga i operacija, Microsoft Multi-Country regije*. No, uprkos ovim činjenicama, procenjuje se da više od 90% startup-ova prestane poslovati u prvoj godini, budući da je njihov put razvoja nepredvidiv i ispunjen neizvesnošću. Kako bi preživeli, uz kapital i ulaganja, neophodne su im odgovarajuće veštine, iskusni mentori, mogućnosti umrežavanja, posebno u našoj regiji, lakši pristup globalnim tržištima i korisnicima”, dodao je.

Baltički region smatra se domom nekih od najvećih evropskih startup-ova, sa Estonijom na čelu. Estonski IT startup CostPocket razvio je aplikaciju za prepoznavanje teksta koja može digitalizovati papirna dokumenta sa velikom tačnošću u roku od nekoliko sekundi, omogućujući kompanijama učinkovitije korišćenje njihovog vremena. U Litvaniji isLucid kreira dodatnu vrednost za kompanije iz transkripata sastanaka. Softver na Microsoft Teams platformi organizuje transkripte i čini ih deljivim, pretraživim i integrisanim sa rešenjima za upravljanje zadacima koje preferira organizacija klijenta. Modeli temeljeni na veštačkoj inteligenciji predviđaju potencijalne zadatke i preformulišu govorni jezik u kvalitetno napisane beleške na više od 30 jezika. U Letoniji, startup RoboEatz izumela je potpuno autonomni robotski kuhinjski sistem koji priprema, kuva i poslužuje širok raspon jela. Koristeći aplikaciju RoboEatz, kupci biraju svoj jelovnik uz mogućnost personalizacije, uključujući ili isključujući sastojke na temelju svojih prehrambenih preferencija.

U istočnoj Evropi i Evroaziji, bugarska startup kompanija Fantasian Ltd razvila je softver Fantastic stay za agencije i vlasnike nekretnina. Koristeći ovaj softver, oni nadziru svoje liste na platformama za iznajmljivanje na odmoru i svoje web stranice za rezervacije – sve sa jednog mesta. U Mađarskoj je startup EDUardo Business Simulation stvorila zanimljivu platformu za poslovnu simulaciju, na temelju Microsoft tehnologija. Platforma pruža izuzetan obrazovni sadržaj u obliku interaktivnih studija slučaja i stoga se može lako integrisati u projekte učenja u korporacijama, ustanovama za obuku i poslovnim školama. U Ukrajini, sjajan primer inovacije putem veštačke inteligencije dolazi od startup kompanije Elai.io. Ovaj startup omogućuje korisnicima korišćenje teksta za generisanje videosadržaja i prilagođenih AI videa koji prikazuju stvarne ljude. Kazahstanski startup Uniqa pruža korisnicima mogućnost korišćenja veštačke inteligencije u svakodnevnom životu. Uniqa prikuplja i analizira podatke iz stvarnih razgovora u stvarnom vremenu 24/7, a zatim ih prikazuje u Power BI izveštajima koja pomažu u donošenju boljih upravljačkih odluka.

Naš region takođe može da se pohvali rastućom startup scenom. Softverska platforma srpskog startup-a B2Bee sadrži nekoliko integrisanih aplikacija. Njihova strategija je da se obuhvati end-to-end potrebe veletrgovaca preko prodajnih kanala – od zaprimanja do isporuke. Make IT Easy, hrvatski tehnološki startup, čije se rešenje mobilityONE temelji na Cloud-u, izgrađeno je na ideji da se upravljanje dnevnim aktivnostima i proračun može olakšati povezivanjem sa vozilima. U Sloveniji je QLECTOR Ltd razvio rešenja za proizvodnju koristeći veštačku inteligenciji koja pokreće QLECTOR LEAP AI Platformu i digitalnog blizanca koji omogućuje planerima i koordinatorima timova da zajedno kreiraju optimalne planove i održavaju proizvodnju, zatvarajući jaz između teorije planiranja proizvodnje i realnosti u pogonu. U regionu Infobip i Rimac prednjače svojim primerima, izrastajući iz regionalno poznatih startup-ova u regionalne jednoroge 2020., odnosno 2022. godine.

„Zvezde budućnosti rađaju se danas, i to upravo ovde u regiji, a mi imamo jedinstvenu priliku igrati ključnu ulogu i pomoći im u njihovom rastu. Programi kao što su Microsoft for Startups Founders Hub i ISV Success program mogu im pomoći na tom putu. Digitalne tehnologije, Cloud, veštačka inteligencija, veliki podaci, moderne mreže i digitalizacija svakog iskustva i poslovnog procesa biće ključne za postizanje ekonomske proizvodnje i rasta.” – zaključio je Alfredo Giannattasio.

Kao što je nedavno Microsoft istraživanje pokazalo, digitalno napredne zemlje dokazano su zelenije, bogatije, inovativnije i konkurentnije. A imati jaku i digitalno dobro razvijenu startup scenu jedan je od ključnih pokretača njihovog uspeha.

Izvor: Saopštenje za štampu

ar©tur 2021