IRT 3000

Sadržaj

Nadomak Novog Sada otvorena fabrika za proizvodnju najinovativnijih elektronskih sistema za upravljanje vozilima

07.03.2023

Multinacionalna kompanija Kontinental nedavno je u Kaću kod Novog Sada otvorila fabriku, koja se prostire na 30.000 kvadratnih metara i u koju je uloženo oko 140 miliona evra. Ovo je druga fabrika te kompanije u Novom Sadu i predstavlja najveće ulaganje kompanije Kontinental u Srbiji do sada. Deo je poslovne jedinice “Human Machine Interface” (HMI) i zapošljavaće više od 500 radnika

Kako je objavljeno na zvaničnom web portalu Razvojene Agencije Srbije ( www.ras.gov.rs ), ova novoizgrađena fabrika zauzima površinu od 30.000 kvadratnih metara proizvodnog, logističkog i poslovnog prostora i jedna je od najvećih Continental fabrika na svetu. Opremljena je najsavremenijom proizvodnom tehnologijom, a proizvodni program obuhvataće najinovativnije elektronske sisteme za upravljanje vozilima, kao što su visokotehnološka rešenja za ekrane vozila i instrument table. Kompletan proizvodni program nove fabrike namenjen je proizvođačima premijum automobila.

Postrojenje zadovoljava najnovije standarde zaštite životne sredine. Projekat poseduje LEED sertifikat kao garanciju da je objekat projektovan i izgrađen u skladu sa standardima zelene gradnje, koji pre svega podrazumevaju energetsku efikasnost, redukciju emisije, pravilnije upravljanje snabdevanjem vodom, povećanje kvaliteta okruženja.

Generalni direktor kompanije Continental Automotive Serbia Saša Ćoringa, tom prilikom je između ostalog naglasio da je ovaj projekat doprineo da se znak „Made in Serbia“ danas nalazi na rešenjima koja se ugrađuju u najmodernije automobile u svetu i da je to od velikog značaja za našu zemlju!

fabrika slika 1

Ukupna vrednost investicije iznosi 140 miliona evra, a broj novih radnih mesta iznosi više od 500. Inače, Continental Automotive Serbia posluje u Novom Sadu duže od pet godina, kada je najpre oformio istraživačko-razvojni centar u kome trnutno radi preko 750 inženjera, među kojima je i veliki broj studenata Univerziteta u Novom Sadu. U ovom centru se razvijaju rešenja za putničke automobile i komercijalna vozila za diviziju Vehicle networking and information. Program obuhvata rešenja za proizvode kao što su instrument table, radari, kamere, kontrolne jedinice za daljisnko praćenje pozicije i parametara vozila, sistemi za pristup vozilu pomoću pametnih telefona, mobilne aplikacije, a glavni proizvod je sistem namenjen visoko-autonomnoj vožnji.

Proizvodnja u ovoj „mega fabrici“ već je počela, dok je početak serijske proizvodnje planiran za polovinu ove godine. Takođe, planirano je da se već 2024. proizvede i izveze više od milion rešenja za ekrane i digitalne table i isporuči prozivođačima premijum automobila širom sveta.

Kompanija Kontinental osnovana je daleke 1871. godine u Nemačkoj, trenutno zapošljava više od 190.000 ljudi u 58 zemalja širom sveta. Kompanija je u Srbiji prisutna od  2009. godine.  Na lokacijama Novi Sad, Subotica i Veliki Crljeni zapošljava oko 2.800 radnika.

ar©tur 2021